Z dalekiego wschodu dla zdrowia – Jagody Goji

Z dalekiego wschodu dla zdrowia - Jagody GojiJagody goji znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej od bardzo dawna. Te egzotyczne owoce skutecznie niwelują objawy reumatyzmu oraz wzmacniają odporność, regulują pracę serca, wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie, poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy. Często bywają nazywane czerwonymi diamentami Wschodu.

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowuj pospolity, bliskiej krewnej chińskiej wilczej jagody, która – nota bene – nie ma nic wspólnego z wilczą jagodą, którą możemy spotkać w polskich lasach. Nazwa „goji” to określenie handlowe, odnoszące się wyłącznie do owoców tej egzotycznej rośliny.

Zdrowotne właściwości kolcowoju pospolitego, w szczególności owoców tej rośliny, są znane i cenione w chińskiej medycynie naturalnej od dwóch i pół tysiąca lat. Doskonale wspomagają funkcjonowanie organizmu, w szczególny sposób wspomagają leczenie chorób serca, wątroby, płuc, reumatyzmu oraz obniżonego poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie jagód goji w widoczny sposób poprawia stan kości, stawów i wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i menopauzalne, a także opóźnia proces starzenia.

Jagody goji w walce z chorobami nowotworowymi

Jagody goji to doskonałe źródło naturalnego białka, posiadającego w składzie aż osiemnaście aminokwasów, witamin, minerałów, karotenoidów oraz związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonidy. W owocach tych znajdują się również węglowodany i tłuszcze, w tym aż pięć nienasyconych kwasów omega-6, koordynujących wytwarzanie hormonów, prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego.

Najcenniejszym i najbardziej pożądanym składnikiem jagód goji jest rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy (LBP), który w znacznym stopniu stymuluje układ odpornościowy, a także wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe.

Badania naukowe dowodzą, że jagody goji skutecznie hamują wzrost komórek raka żołądka, okrężnicy oraz płuc, ponadto zwalniają rozwój białaczki, raka prostaty oraz piersi.

Cukier, ciśnienie, cholesterolu

Zawarte w jagodach goji związki polisaharydowe stymulują pracę trzustki, regulując w ten sposób poziom glukozy we krwi. W praktyce oznacza to, że owoce te powinny znaleźć się w diecie każdego diabetyka. Niepodważalną zaletą tego produktu jest także niwelowanie dolegliwości wynikających z insulinooporności.

Cyperon, kolejny składnik jagód goji, korzystnie wpływa na pracę serca, regulując ciśnienie tętnicze krwi. Zwiększa także produkcję choliny, zapobiegając w ten sposób chorobom serca, obniżają również poziom tzw. złego cholesterolu oraz cholesterolu całkowitego, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu.

Ważnym składnikiem jest witamina C, która wzmacnia układ krwionośny oraz odpornościowy, natomiast karotenoidy chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami przez wolne rodniki oraz promienie UV.

Jagody goji nie są powszechnie dostępne, jednak kupić można je sklepach internetowych, np. tutaj:

http://www.domherbat.pl/product-pol-544-Jagody-Goji.html

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>