Warto odstawić gluten

Warto odstawić glutenNajnowsze badania wskazują, że gluten jest substancją bardzo szkodliwą dla naszego organizmu. Okazuje się, że często powoduje on nie tylko otyłość i problemy z metabolizmem, ale może również uszkadzać nasze jelita i powodować powolne uszkodzenia różnych organów.

To właśnie gluten jest jedną z substancji najbardziej uczulających. Wiele osób posiada ukrytą alergię pokarmową na gluten i przez całe swoje życie nie zdają sobie one sprawy z tego, że spożywają alergen, który jest cichym zabójcom i powoduje nieodwracalne skutki dla ich organizmu. Oczywiście, można wykonać testy alergiczne oraz testy na ukryte alergie pokarmowe. Warto to zrobić, kiedy pojawiają się u nas choroby autoimmunologiczne i inne problemy ze zdrowiem i nie znamy przyczyny tego stanu rzeczy.

Dieta bez glutenu

Obecnie wiele osób zaczyna odżywiać się bez glutenu. Nie jest to wcale tak trudne, jak może się wydawać. Gdzie możemy znaleźć gluten w naszym pożywieniu? Praktycznie wszędzie tam, gdzie użyto mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, czy też owsa, żyta i jęczmienia. Gluten występuje bowiem głównie w zbożach. Trzeba zrezygnować więc z gotowego pieczywa, z wielu słonych i słodkich przekąsek, ale również z tradycyjnych makaronów i niektórych kasz.

Zamienniki bez glutenu

logoNa rynku istnieje jednak wiele zamienników, które mogą nam idealnie zastąpić nasze ulubione produkty. Przede wszystkim, warto spojrzeć w sklepie na gotowe produkty bezglutenowe. Jeżeli zaś chcemy samodzielnie upiec sobie pieczywo, czy też ciasto, korzystajmy z mąki gryczanej, ryżowej, kokosowej albo jaglanej. Wiele osób zastępuje mąki i nie używa ich w ogóle do swoich ciast. Wspaniale wychodzi na przykład ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli i banana, w którym nie ma ani grama mąki, ani cukru. Trzeba nauczyć się oczywiście gotować w inny sposób i korzystać z nieco innych składników. Odpadają oczywiście wszystkie gotowe posiłki, jak pizze, czy burgery, z uwagi na swoją zawartość glutenu. Znacznie przyczynia się to jednak do zdrowia. Wiele osób przyznaje, że dzięki odstawieniu glutenu na stałe ze swojej diety, udało im się nie tylko schudnąć, ale również odzyskać zdrowie i pozbyć się wielu przykrych schorzeń.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>