Jak odmienić polskiego grilla?

Jak odmienić polskiego grilla?Polacy kochają grillować. Najczęściej przystępują do tego już wiosną i co weekend przygotowują imprezę na zewnątrz, aby cieszyć się grillowaniem aż do jesieni, dopóki tylko pogoda na to pozwoli. Wiele mówi się jednak o tym, że grillowanie nie jest do końca zdrowe dla naszego organizmu. Przede wszystkim, nie powinno się grillować nad węglem. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle paruje w postaci toksycznych i rakotwórczych substancji. Poza tym, większość osób na grilla wrzuca po prostu kupne, tłuste kiełbasy i kaszanki, które są bardzo kaloryczne. Takie jedzenie jest ciężkie dla wątroby, a przy okazji sprzyja otyłości. Ponieważ do grilla podaje się pieczywo, ilość spożywanych kalorii znacznie wzrasta.

W jaki sposób można odmienić tradycyjnego polskiego grilla, aby był on nieco zdrowszy? Przede wszystkim, warto zainwestować w grilla elektrycznego, z którego tłuszcz kapie do wody. Można też zbudować grilla nad żywym ogniem, który również jest zdrowy. Ważne jest jednak, aby przygotowywać na grillu właściwe produkty. Oczywiście, od czasu do czasu, można pozwolić sobie na kiełbasę, jednak nie powinna być to reguła.

Grilowane chude mięso

Na grillu idealnie można przygotować na przykład białe mięso z kurczaka, czy indyka. Idealnie grillują się również ryby w folii, albo krewetki na szaszłykach. Takie mięsa nie zawierają tłuszczu, a za to bogate są w cenne białko. Poza tym, idealnym dodatkiem do takich mięs będą po prostu grillowane warzywa. Grillować można wszystko – cukinię, bakłażana, paprykę, cebulę, pieczarki, czy też pomidory. Wiele osób grilluje z powodzeniem ananasa, który jest słodki i pyszny. Ważne jest również to, aby do grillowanych potraw nie podawać sosów i majonezów. Idealnym rozwiązaniem będzie lekka sałatka ze świeżych warzyw.

Rezygnacja z białego pieczywa

Warto także pomyśleć o tym, aby zrezygnować z pieczywa przy grillu. Zazwyczaj to ono zawiera najwięcej kalorii, a szczególnie takie posmarowane dużą ilością masła i przypieczone na ruszcie. Pieczywo nie jest wcale potrzebne do grilla. Lepiej też zastąpić tradycyjne piwo dobrym czerwonym, wytrawnym winem.

https://rodzinazdrowia.pl/jak-grillowac-zeby-nie-zaszkodzic-naszej-watrobie

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>